Linkbuilding, heb je daar weleens van gehoord? Het is eigenlijk een super belangrijk dingetje als je wilt dat je website goed gevonden wordt. Er zijn ruim 1900 dingen die bepalen hoe goed je website scoort in de zoekresultaten, en linkbuilding is er één van de bekendste. Simpel gezegd, hoe meer linkjes naar jouw site, hoe beter. Maar, het is tegenwoordig niet zo simpel als het klinkt. Het is niet alleen om het aantal linkjes dat naar je site verwijst, maar vooral ook hoe goed die linkjes zijn. Google zelf zegt dat backlinks (dat zijn die linkjes naar jouw site) in de top 3 staan van dingen die belangrijk zijn voor je ranking, naast je content en hun AI algoritme genaamd RankBrain. Dus, je snapt wel, je moet echt iets doen met die linkjes naar je site.


Hier is hoe we dat kunnen gaan doen:

  1. Wat is linkbuilding nu eigenlijk? Linkbuilding is simpelweg het proces van het verkrijgen van hyperlinks van andere websites naar de jouwe. Een hyperlink (meestal gewoon een link genoemd) is een manier voor gebruikers om tussen pagina’s op het internet te navigeren.
  2. Verschillende manieren om aan linkbuilding te doen Er zijn veel technieken voor linkbuilding, sommige zijn gemakkelijk te doen en sommige vereisen meer tijd en moeite. Een paar voorbeelden zijn contentcreatie & promotie, het indienen van je nieuws om persberichten te krijgen, het bouwen van relaties met influencers of andere relevante websites, etc.
  3. Waar je op moet letten bij linkbuilding Je moet letten op de kwaliteit van de links die je krijgt. Links van hoge kwaliteit zijn links van relevante, betrouwbare en gezaghebbende websites. Google kan zelfs websites straffen die proberen hun rankings te manipuleren door lage kwaliteit of onnatuurlijke links te verkrijgen.
  4. Linkbuilding in 2023 In 2023 is linkbuilding nog steeds een belangrijk aspect van SEO. Het wordt echter steeds meer gecentreerd rond content van hoge kwaliteit en relaties met andere relevante websites in plaats van gewoon zoveel mogelijk links te verzamelen.
  5. Het opzetten van een linkbuilding strategie Een goede linkbuilding strategie begint met het identificeren van de soorten links die jouw website het meeste voordeel zullen opleveren, dan het creëren van een plan om deze te verkrijgen. Dit kan het creëren van aantrekkelijke, linkwaardige content omvatten, alsook outreach doen naar relevante websites om gastblogs te schrijven, bijvoorbeeld.
  6. Handige linkbuilding tactieken Enkele nuttige tactieken zijn onder meer het creëren van unieke, informatieve content die mensen van nature willen delen, het opbouwen van relaties met andere webmasters en influencers in jouw branche, en het regelmatig controleren van je backlink profiel om er zeker van te zijn dat het gezond en natuurlijk blijft.
  7. Hoe je mogelijk te werk kunt gaan met linkbuilding Om te beginnen, moet je een goed begrip hebben van je huidige linkprofiel. Welke websites linken naar jou? Zijn deze van hoge kwaliteit? Dan, identificeer je de soorten websites die je idealiter zou willen hebben linken naar de jouwe. Van daaruit kun je een strategie ontwikkelen om deze links te verkrijgen, zoals hierboven beschreven.